Voedselinitiatieven in kaart gebracht

Het afgelopen jaar zijn Eva van Genuchten, student Master Strategic Design aan de TU Delft, dr. Ingrid Mulder aan de TU Delft en Nynke Schaaf van ConComCow, Connecting Communities in Coworking,  bezig geweest met het in kaart brengen van voedselinitiatieven in Rotterdam. Hierbij hebben ze gezocht naar hoe het voedselsysteem duurzamer kan worden, en wat de rol van design hierin zou kunnen zijn. Uiteindelijk hebben ze acht initiatieven geselecteerd die allemaal een vernieuwende blik werken op het voedselsysteem. Ze hebben deze initiatieven onderzocht aan de hand van een aantal vragen, zoals: Wat maakt het initiatief uniek? Welk probleem spelen ze op in? Wat zijn de initiële ambities/waardes van het initiatief geweest en waar staan ze nu? Wat zijn de grootste struggles (geweest)? Wat zijn concessies die ze hebben moeten doen om te overleven? Wie is hun consument? Wat voor (nieuwe) business modellen worden er gebruikt? De resultaten hiervan zullen in November gepubliceerd worden in een paper bij PLATE (Product Lifetimes and the Environment) conference in Delft. De komende dagen zullen we de portretten die zij van deze initiatieven hebben gemaakt, plaatsen op Rotterdam Kantelt.

Espresso Dates

Espressodates opende haar deuren in september 2013 in Middelland, Rotterdam. Alia Azzouzi, haar broer Soufian en haar echtgenoot Ferukh ontwikkelden het plan voor Espressodates. Bij Espressodates kan je terecht voor koffie, lunch en ontbijt. De hele buurt komt samen bij deze plek doordat zij als kruispunt fungeren tussen de verschillende buurten, van de sociale woningbouw tot aan de wat sjiekere buurten in Middelland.

Uit Je Eigen Stad

Uit je eigen stad probeert de voedselproductie dichter bij de consument te brengen. Zij hebben hun eigen stadsboerderij met een restaurant, en een restaurant met winkel in het Rotterdam Centraal Station. In hun eigen restaurants verkopen zij lokaal geteelt voedsel, het meeste is afkomstig van hun eigen stadsboerderij. Bovendien organiseren zij workshops, proeverijen, rondleidingen en activiteiten voor kinderen op de boerderij. In de zomer van 2015 hebben ze een crowdfunding gehouden voor een zonnepanelendak, waar de investeerders een rente op konden krijgen.

Broodnodig

Broodnodig is een sociale onderneming dat oud brood inzamelt om biogas van te maken. Broodnodig is een samenvoeging van het woord brood en het woord broodnodig, als in noodzakelijk. Ze werken samen met bakkerijen, moskeeën en kinderboerderijen. Brood staat in de top 3 van voedselverspilling omdat het zo vaak wordt weggegooid

Rechtstreex

Rechtstreex is opgericht door twee mannen uit Rotterdam in 2013: Arthur Nijhuis en Maarten Bouten. Ze zijn actief in en rondom Rotterdam en proberen de voedselproductieketen zo kort mogelijk te houden. Dit doen ze door een platform aan te bieden waarop consumenten voedsel rechtstreeks van de boer kunnen kopen. Daarna kan de consument het bestelde eten ergens in de buurt ophalen. Doordat je weet als consument waar je voedsel vandaan komt, is er meer transparantie in de voedselketen, waardoor de boer ook een eerlijke prijs krijgt voor zijn voedsel.

Happy Shrimp

In 2006 begonnen Gilbert Curtessi en Bas Greiner Happy Shrimp. Deze twee jonge ondernemers begonnen een een farm voor duurzaam geproduceerde, tropische garnalen op de Maasvlakte in Rotterdam. Het innovatieve idee werd ondersteund door het Havenbedrijf Rotterdam NV, E.ON Benelux, Schmidt Zeevis, ACE, Priva, Danafeed, Wagening UR en de TU Delft. De totale investering was 2.4 miljoen euro. In oktober 2016 spraken wij met Gilbert Curtessi over Happy Shrimp, wat hij geleerd heeft, hoe hij dit meeneemt in toekomstige plannen, en hoe een duurzame toekomst er volgens hem uitziet.

Rotterzwam

Rotterzwam is een initiatief dat is begonnen in 2013. Ze gebruiken koffiedik van horeca en grote bedrijven in Rotterdam om paddestoelen op te kweken. Kort na de start, zijn ze gevestigd in het oude Tropicana zwemparadijs, wat het begin is geworden van BlueCity. De oesterzwammen worden terugverkocht aan horeca, maar ook direct aan consumenten (bijvoorbeeld via Rechtstreex). Naast de oesterzwammen verkopen ze ook growkits, waarmee de consument zelf zijn/haar eigen oesterzwammen kan kweken op zijn of haar eigen koffiedik.

Kromkommer

Kromkommer is in 2012 opgericht door Chantal Engelen en Jente de Vries. Ze verzamelen voedsel dat anders verspild zou worden, omdat het er volgens onze standaarden niet ‘goed’ uitziet, of omdat er overgeproduceerd is. Ze gebruiken verschillende manieren om het verspilde voedsel terug te brengen op je bord. Zo maken ze bijvoorbeeld soep van dit voedsel en zijn ze erg actief op bijvoorbeeld festivals. Hiermee zorgen ze ervoor dat de boeren weer een eerlijke prijs krijgen voor hun voedsel, en creëren ze meer transparantie in de voedselketen. Door bij festivals en andere activiteiten aanwezig te zijn, proberen ze ook meer bewustzijn te creëren bij consumenten over voedselverspilling.

Rotterdamse Oogst

Rotterdamse Oogst biedt een fysieke marktplaats voor lokale voedselinitiatieven in de stad. Het is een tweewekelijkse voedselmarkt voor boeren die in een straal van 50 km van de Coolsingel werken. Door het organiseren van deze markt en de evenementen als het Oogstfestival, versterkt Rotterdamse Oogst de lokale voedselketen en brengt deze dichter naar de consument. Anders dan bijvoorbeeld Rechtstreex, is de Rotterdamse Oogstmarkt een echte markt, en komt de consument direct in contact met de producenten van het lokale voedsel.