Door Eva van Genuchten en Nynke Schaaf

Espressodates opende haar deuren in september 2013 in Middelland, Rotterdam. Alia Azzouzi, haar broer Soufian en haar echtgenoot Ferukh ontwikkelden het plan voor Espressodates. Bij Espressodates kan je terecht voor koffie, lunch en ontbijt. De hele buurt komt samen bij deze plek doordat zij als kruispunt fungeren tussen de verschillende buurten, van de sociale woningbouw tot aan de wat sjiekere buurten in Middelland.

Een van de kernwaarden van Espressodates is dat de meeste producten biologisch worden gemaakt of zelfs gewoon uit de eigen wijk komen. De taarten worden bijvoorbeeld gemaakt door huisvrouwen uit de wijk, hun superfoods zoveel mogelijk lokaal gekweekt. Daarnaast verkopen en werken ze met de potjes sambal uit Rotterdam en honing van de Rotterdamse imker BijBouna. Er wordt regelmatig kunst vertoond van lokale makers in Espressodates, altijd van een hoog niveau. Er worden ook muziekevents gehouden.

Soms is het een worsteling om telkens te balanceren tussen het aanbieden van lokale producten van hoge kwaliteit en Espressodates betaalbaar houden voor de hele buurt. De honing van de Rotterdamse imker wordt bijvoorbeeld verkocht in de winkel, maar zit niet automatisch bij de thee, omdat dit de thee te duur maakt. Zulke keuzes worden elke dag weer opnieuw gemaakt zodat het blijft lopen voor de buurt en voor henzelf, en er toch kwaliteit wordt geleverd. En het werkt: Espressodates is een heerlijke plek met super lekker eten en een fantastisch publiek.

Hoe populair van Espressodates is bij hun community, merkten we in juni 2015 toen Espressodates moest verhuizen naar een andere locatie in de Middellandstraat. De voormalige huurbaas wilde de ruimte voor zichzelf om daar een eigen bar te starten. Dit had ongetwijfeld te maken met het succes van Espressodates. Na de verhuizing is dezelfde energie voelbaar en is de community er ook weer. In 2018 willen de makers van Espressodates een nieuwe locatie openen op de Vlietlaan, omdat ze voelen dat deze plek dezelfde dynamiek heeft als Middelland.